Röstat!

Ska börja med att jag blev väldigt glad över att miljöpartiet fick så många röster! :) Det behövs i Europa!  
 
Jag lovade faktiskt att återkomma med vad jag röstade på, och idag blev jag påmind av Emelie att jag inte skrivit det ;) 

Som jag skrev var det flera partier som jag matchades ihop med. Det var inget parti som var klockrent men det var därimot ett parti som i alla test kom på andra plats (första plats var olika i olika test) så totalt sett blev det Centerpartiet som jag höll med mest. 
 
Snittet i mina test blev ca 65%. Jag håller alltså med centerpartiet i 65% av deras frågor/svar. Det är inte mycket, men det blev ändå mer än de andra partierna. 
 
Jag var såklart även in på alla partiers hemsidor (nästan alla iaf), för att se hur min känsla blev där, och även där stod centerpartiet ut.

Just i EU-valet så fastnade jag för deras jämställdhets-tänk, miljö-tänk och att vi ska vara kvar i EU - men att EU ska besluta i färre (de stora) frågor. Tex: 
Vi vill se ett EU som tar krafttag mot människohandel, inte mot smaktillsatser i snus. 
 
Jag har inte lusläst hela deras partiprogram, men av det jag läst så har jag tagit ut några punkter som jag tycker är intressanta. 

Det jag drogs till mest är följande citat:

Vi tror på människors egen förmåga att bestämma över sitt liv 
  • Vi vill ha ett jämställt samhälle som ger alla samma möjligheter oavsett om du är kvinna eller man
  • Att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet.
  • Vi vill att hela Sverige ska leva 
   Jag vill ha samma möjligheter oavsett om jag är bosatt i en större stad eller på landsbygden 
  • Göra det enklare att starta och driva företag 
  • Att det ska vara lättare för unga att få sitt första jobb
  • Göra om LAS så att kompetensen och inte anställningstid blir det viktiga
   Här är jag lite kluven. Jag är FÖR att man ska kunna vara säker på sitt jobb, att man ska ha en trygghet. Samtidigt så vill jag att ens kompetens ska göra att man får jobb/behåller jobb osv. 
  • Att alla sexuella handlingar som inte bygger på samtycke är straffbara
  • Centerpartiet vill fördubbla bonusen så föräldrar som delar lika kan tjäna ännu mer. Däremot vill inte tvinga föräldrar att dela på föräldradagarna. 
   När det är dags för att vara föräldraledig vill jag kunna tillsammans med min partner kunna bestämma själv vad vi vill göra. Dock bra att det finns ett jämställdhetstänk, för de som behöver det! 
  • ... Istället tycker Centerpartiet att man skulle kunna ta ut en medieavgift av alla skattebetalare. Då kan alla vara med och tillsammans betala för public service. Det är faktiskt grymt irriterande att jag som inte kan ljuga och mår dåligt om jag inte gör rätt för mig betalar tv-licens, när jag ser att många många runtomkring mig INTE gör det, trots att de faktiskt har både en tv och dator hemma.


Jag kommer nog inte alls skriva mycket om politik i framtiden, men jag ska erkänna att det har varit intressant att läsa på om de olika partierna och jag kommer göra det ännu mer till valet. 
 
 
 

haha ja ni förstår ju...

Jag vet inte om det här är negativ eller positivt. Men nog speglar det mina åsikter och mina värderingar rätt bra.

Jag försöker vara neutral i så många frågor som möjligt.
Jag försöker alltid se "det bästa ur situationen" och jag vill inte "stöta" mig med någon. 
Jag tror på att alla har en anledning till att tycka som de gör, och jag är inte den som dömmer. 

Jag är väl för ung för att ha påverkats märkbart av några politiska beslut, tror jag. Jag fick jobb när socialdemokraterna styrde och jag har fått jobb när moderaterna har styrt. 
Jag har haft nära som farit illa av vården inom de rödas ledning och samma sak under de blå. 

Jag tycker dock detta är svårt nu när jag faktiskt VILL rösta. Jag vill vara med och påverka, men åt vilket håll? 
Som jag nog har skrivit tidigare så tycker jag det är väldigt svårt att lyssna på politiker och känna ett "förtroende".

Allt för många, nästan alla, använder sin tid i rutan till att smutskasta andra politiker och istället för att berätta vad dem vill göra vid makten, så berättar de vad de andra har gjort dåligt. 

Trots detta så är det ett parti som har utmärkt sig lite extra, och som återkommit på topplistan i alla de test som jag nu provat. Jag har även känt ett Ja när jag har läst på deras hemsida om deras värderingar och vad för frågor de driver. Jag ska vara så osvensk att jag kommer berätta vilket parti det är, men först efter att jag har röstat, så att jag inte färgas av några kommentarer ;) 

 

Ny lägenhet?

Ohhh jag hoppas verkligen att detta går vägen. 

Vi har fått ett Ja nu av killen som vi vill byta lägenhet med. Dock är det ju kvar att vi ska bli godkända alla parter av fastighetsägarna, så jag vågar inte ropa hej riktigt än. 

Jag kan ju dock inte låta bli att drömma mig bort till att flytta till en större lägenhet :) TYVÄRR ingen balkong, men ska vi vara ärliga använder vi inte den så mycket ändå. Nu får vi istället en mysig innergård där vi kan grilla och sola. 

Det vi behöver köpa först är en soffa. Vi har klippan-soffan från Ikea idag och alla som har hälsat på oss vet att det inte får plats speciellt många i den. Sofforna nedan har jag googlat fram, men jag har inte börjat titta i butiker än. Någon som har förslag på ställen där vi kan handla en skön soffa för högst ca 10.000 kr? 

Jag drömmer också om att vi ska köpa en till Billy-bokhylla (har 2 st vita idag fulla med böcker). På den nya hyllan ska vi ha glasdörrar, så att den fungerar som ett vitrinskåp. Där ska vi ha fina glas och Pontus whiskey-flaskor :) (och kanske fler böcker? ;) 

Lägenheten vi hoppas flytta till har stort kök, möblerbar hall, sovrum, vardagsrum och ett tredje rum som är lika stort som vardagsrummet. Det tredje rummet blir ett kombinerat gästrum/kontor/hobbyrum. Det ska bli jätteroligt att hitta en fungerande lösning för möbler osv.

Jag vill också ta hem de saker som jag har kvar i förrådet i Linköping, tex alla mina cd-skivor. Jag saknar att sätta i en cd-skiva i spelaren och få riktigt bra ljud. 

Så nu håller vi tummarna allihopa för att detta går igenom!